Nyheter

Tallnet bjuder in alla medlemmar till årsmöte den 28:e maj 19:00

För att kunna planera sittplatser etc ber vi dig att OSA:a till vår mailadress info@tallnet.se senast den 20:e maj

Dagordning, plats och mer information mailas ut senare till alla som anmäler närvaro.

Varmt välkommen!

Du når oss som vanligt på info@tallnet.se


Senaste nytt om fiber till Tallkrogen (2011-05-03)

Tallnet har under flera år fört diskussioner med olika parter för att ansluta Tallkrogens villor till fiberbaserat bredband. En av dessa aktörer är TeliaSonera som nu officiellt har meddelat att de inom kort kommer med ett erbjudande till just vårt område. I deras pressrelease berättar de:

” TeliaSonera fortsätter storsatsningen på fiberbaserat bredband i Stockholms län. Med en ytterligare investering på 86 miljoner ger man 8 500 villaägare i Stockholm möjligheten att ansluta villan till internet med dagens snabbaste internetanslutning.

TeliaSonera har sedan en tid tillbaka erbjudit fiberbaserat bredband till villaägarna i Stockholms län. Nu fortsätter utbyggnaden i Stockholm och fiberanslutningar kommer allt eftersom att erbjudas enfamiljshus i Spånga, Ängby, Äppelviken, Enskede, Mälarhöjden och Tallkrogen. Den nu planerade utbyggnaden beräknas vara slutförd 2011.”

Vi i Tallnet fortsätter samtalen med andra parter för att se om de kan komma med ett bättre erbjudande än TeliaSoneras. Målet för oss är att få våra villor uppkopplade på bästa sätt!

Vi kommer därmed inom kort komma ut med mer information kring detta, men vill passa på att informera om vad som är på gång.

Årsmöte 2010-11-30, kl 19.00

Vi har bokat tid för årsmöte den 30/11. Vi kommer inom kort återkomma med plats men sannolikt blir platsen Tallkrogens skola.
OSA för att närvara till info@tallnet.se. Dagordning kommer att mailas ut till er som har för avsikt att närvara.

Tallnet kämpar oförtrutet vidare

Det har varit ganska tyst från Tallnet sista tiden men vi kan trösta alla som är engagerade i att försöka få fiber till oss i Tallkrogen att vi har varken lagt ner verksamheten eller kastat in handduken.
Vi har dock valt att inte gå ut med så mycket information förrän vi har något konkret att meddela. Vis av den förståelse för hur svårt det är att få möjlighet att gräva i våra gator har vi inte velat skapa för mycket förhoppning innan vi har ett erbjudande vi både tror på och som är genomförbart.

För närvarande förhandlar vi med fler parter och har under vecka 8 bokat möte med Stockholm Stad för att tillsammans med en av våra eventuella leverantörer / samarbetspartners diskutera problematiken med de regler som gäller för att gräva i våra gator.

Att bo i ett villasamhälle inne i Stockholm Stad har många fördelar, men det ingår även regler, tillståndskrav och ekonomiska krav som markhyra som gör att det både är komplicerat och dyrt och införa ny infrastruktur som ett fibernät innebär.

Vårt mål är få till en lösning som är ekonomiskt försvarbar, minimalt uppbunden vad det gäller tjänster och service tillsammans med trygga stabila leverantörer och samarbetspartners som kommer finnas kvar oavsett konjunktur och ränteläge.

Det finns inga företag eller konstellationer som vi per automatik tackar nej till, däremot har vi fortfarande inte hittat den mest prisvärda lösningen som vi tror på är praktiskt genomförbar.

För att ett projekt av denna dignitet skall vara genomförbar krävs det att merparten ansluter sig - vi bollar ofta med 50-60% anslutningsgrad. För att vi skall känna oss trygga i att få så många villor anslutna kan vi inte ha en prislapp som är oproportionerligt stor utan måste få ner kostnaden till en summa som är hanterbar för alla olika finansiella förutsättningar som finns här i Tallkrogen. Detta gör att vi måste hitta alternativa lösningar av gräv och installation och rätt form av finansiering. Att gräva i kommunal mark som gator eller parkområden är DYRT, och något som bara ett ytterst fåtal företag får göra. Detta gör att installera fiber till alla våra villor är en mycket stor utmaning.

Vi har nu ett par intressanta lösningar under förhandling som dock ännu inte har hunnit förankras och godkännas av kommunen. Så det är för tidigt att våga säga vad detta kommer leda till, men vi försöker vända på alla stenar och diskuterar alla olika varianter av teknik och ägandeformer som kan bidra till att vi kan erbjuda alla i Tallkrogen fiber eller annan form av höghastighets internetuppkoppling.

Avseende den fiberinstallation som skall ha gjorts tillsammans med Fortums Fjärrvärme har vi tyvärr inte någon ny information om. Vi har varit i kontakt med Stokab flertalet gånger och erbjudit dem att vi gärna hjälper till att tillsammans hanterar dessa, men har än så länge inte fått någon återkoppling eller annan information om status av tjänster. Har du fjärrvärme och har själv mer information får du gärna höra av dig till oss i Tallnet och berätta vad du vet eller fått information om. Du når oss som vanligt på info@tallnet.se

Med vänlig hälsning,

Tallnet


Det tog ett tag...

- men nu har vi äntligen fått en ny och uppfräschad hemsida, som vi hoppas skall bli bli både enklare att hitta i och snyggare att titta på. Ett stort tack till Stefan som är vår nya "webmaster" och som fixat till detta.
Det har även tagit ett tag med att gå vidare med våra olika intressenter, men vi har just nu dialog med flera parter, både gamla och nya bekanskaper, för att hitta den bästa lösningen för oss som bor i Tallkrogen.
Så det händer saker trots att vi varit lite dåliga på att informera om det.

Vi vill passa på att tipsa om artikeln i denna veckas Computer Sweden som tar upp problematiken med fiber i Stockholm, och belyser Stokab's roll i detta. Finns även att läsa på denna länk:http://www.idg.se/2.1085/1.234353/stockholmsfiber-star-oanvand

Nya tag

Torsdag 12 februari 2009 meddelade Blixtvik att dom kliver av samarbetet med Tallnet! Blixtvik anger konjunkturläget, felaktiga antaganden i beräkningsunderlaget, etc. Vi i Tallnet som har suttit med deras avtalsförslag tror att det är det faktum att vi har haft ett ägande av infrastrukturen som krav, som har gjort att affären blir för dålig för Blixtvik i sista ändan.

Så, vad gör vi nu, frågar sig säkert de boende i Tallkrogen? Enkelt, vi tar nya tag!

Eller, för att travestera på Nalle Puh: Om fibern inte håller, utan går av, är det bara att försöka med en annan fiber. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne

Vi har följaktligen redan tagit kontakt med flera leverantörer för att fortsätta arbetet med att få fiber till fastighetsägare i Tallkrogen. Vi har också blivit kontaktade av flera företag, ryktet sprider sig snabbt.

Följande kommer att ske omgående:
a) Tallnet går ut med pressrelease att Blixtvik har klivit av samarbetet och att vi avser att gå ut med en förfrågan om anbud (RFP).
b) Vi kommer att lägga upp en RFP (Request For Proposal) på tallnet.se, och därmed inbjuda intresserade företag att komma med förslag/anbud för att bygga ett FTTH nät i Tallkrogen.

Vilka lärdomar har vi då tagit med oss på vägen så här långt?
1) Tallnet, och därmed de fastigheter som är medlemmar i Tallnet skall äga kanalisationen och nätet i Tallkrogen, det är först då vi kan stå starka som konsumenter.
2) Vi skall erbjuda 2 alternativ:
a. Finansierat på 10 – 15 år
b. Betala Din infrastruktur rakt av
3) Vi skall ha ett upplägg där vi får maximalt utbyte av det nya ROT avdraget.
4) Vi skall inte blanda ihop tjänsteutbudet med infrastrukturen, avtalen blir komplicerade och föremål för tolkning.

Nyheter om ROT Avdrag

Senaste nytt från oss är att vi idag skulle haft möte för vidare diskussion med Blixtvik & Svenska Fibernät angående våra avtal. Tyvärr har det blivit framflyttat på deras begäran, men vi kommer skicka en uppdatering så fort vi har haft det mötet. Vi hoppas ha mötet under nästa vecka, då vi skall gå igenom de punkter vi anser bör formuleras om.

En nyhet vi hoppas mycket på är att det s.k ROT-Avdraget kommer gälla för gräv- och installationsjobb för bredband, vilket kommer innebära att de som har möjlighet att utnyttja ROT-avdraget för Fiberinstallation kommer få minst lika bra rabatt som det gamla bredbandsbidraget medgav. Vi håller givetvis detta under stor uppsikt, och hoppas det kommer hjälpa oss betydligt med att sälja in detta till alla våra grannar. Exakt vad det kommer innebära i konkreta siffror är inte klart ännu, men vi jobbar givetvis med att se till att det blir så gynnsamt som möjligt för oss som enskilda hushåll.

Senaste inofficiella nyheten angående Fortum är att Tallkrogen troligtvis inte kommer få fjärrvärme under 2009. Dock så har det redan börjats gräva i området runt Mörkövägen. Vi har tagit kontakt med berörda parter för att säkerställa att det förbereds för fiberinstallation oavsett vad som händer med våra avtal. Än så länge är det gräv för fjärrvärmerör som pågår, så det tar en stund till innan kanalisation för fiber kommer läggas. Men vi försöker givetvis hålla oss ajour även om detta. Är du en av de som är berörda, hör gärna av dig till oss och berätta vad som händer.

Avtalsuppdatering

Julen börjar närma sig med stormsteg, och vårt fiber-projekt drar ihop sig mer och mer. Vi har nu fått avtalsförlag från Blixtvik och deras samarbetspartners som vi har tittat på och diskuterat runt. Vi har dock skickat tillbaka dem för en till runda, då det var en del punkter som vi inte var helt nöjda med av olika orsaker. Så även om det varit väldigt tyst från oss, så pågår det fortfarande jobb med att få fram avtal som vi känner oss nöjda med, och törs presentera för er medlemmar!

Vi skall nu ha nytt möte med Blixtvik och Svenska Fibernät nästa vecka för att se om de förändringar vi önskat har kommit med i avtalsförslagen.
Vi vill även passa på att vi fortfarande är i behov av hjälp i styrelsen, framför allt vad det gäller jurist- och webbtjänster. Har Du/Ni någon jurist som är insatt i avtal och kan tänka sig kunna hjälpa till, kontakta oss då via mail. Även om det finns någon i föreningen som skulle kunna tänka sig att hjälpa till med webb-uppdatering och underhåll av vår hemsida så är det något vi skulle uppskatta mycket!

Med varma hälsningar och förhoppning om mer information att dela med oss av inom kort.

Arbetet fortskrider!

Vi hade nyligen ett möte med Blixtvik för avstämmning av avtal och andra frågor, och vill nu passa på att berätta lite om det arbete som fortskrider. Allting går sakta men säkert framåt, och vi har lite bra nyheter som vi gärna vill dela med oss!

Svenska Fibernät har haft positiva samtal med Fortum där de har fått muntligt och nu bara avvaktar skriftligt avtal ang. samförläggning.
Vårt avtal med IP-only kommer innebära att vi i Tallnet kommer äga fiberinstalationen, men IP-Only står för kanalisationen. Detta är positivt på så sätt att vi kan dra nytta av deras ramavtal med Stockhlm Stad och markhyra, som är betydligt mer förmånligt för dem än vad det skulle bli för Tallnet.
Vi får ett IRU (Indefeasible right of use) på denna kanalisation, Tallnet äger fiber i kanalisationen och skåp för utrustning samt får varje fastighetsägare att göra en inskrivning i fastigheten via Lantmäteriet, detta innebär att den sista sträckan på tomtmark är inskriven i fastigheten (belastar dock ej fastigheten som ett servitut) och Tallnet får en anläggningstillgång, detta förfarande är vanligt och kostar inte så mycket (375:-).

Inom kort hoppas vi kunna ha fått fram alla trycka broschyrer och anmälningsblanketter. Under tiden kan du ladda hem två PDF:er som du hittar här:

Varför fiber? <varfor_fiber.pdf>
Generell info: <prodblad.pdf>

Tallnet på Tallkrogens Trädgårdsstadsförenings 75-års fest

Upptagningsområde

Vi har nu lagt upp en länk under Frågor & Svar med en bild över det upptagningsområde vi i Tallnet har definierat.

Klicka för större bild